عکاسی ۳۶۰ درجه

عکاسی ۳۶۰ درجه

عکاسی ۳۶۰ درجه به دو فرایند متفاوت از یکدیگر یعنی عکاسی پانورامای ۳۶۰ درجه از محیط و عکاسی ۳۶۰ درجه از اشیاء تقسیم می‌شود که در این مقاله به بررسی مفهوم اول یعنی عکاسی پانورامای محیطی می‌پردازیم.

مفهوم پانوراما به هر نمای عریض از یک صحنه اطلاق می شود و صرفاً به معنای زاویه ۳۶۰ درجه کامل نمی باشد. عکاسی پانورامای ۳۶۰ درجه به فرآیند پوشش تصویری کامل یک صحنه در عکس گفته می‌شود به طوری که تمام نقاط صحنه مورد نظر در عکس گرفته شده پیدا باشند.
در عکاسی پانوراما، از طریق قرار دادن دوربین در یک نقطه متمرکز و چرخاندن دوربین حول محورهای x و y، چندین عکس از صحنه مورد نظر در زوایای مختلف تهیه شده و سپس از طریق نرم افزار به یکدیگر چسبانده (stitch) می شوند. نمایش این تصاویر نیز از طریق هر پلتفرمی که از رندر سه بعدی پشتیبانی می کند مانند html5 مقدور است.

تاریخچه عکاسی پانوراما تقریباً به زمان پیدایش هنر عکاسی برمی‌گردد زیرا به دلیل محدودیت پوشش برخی نماها در یک فریم معمولی مانند صحنه‌های مناظر شهری، عکاسان تلاش می‌کردند تا با گرفتن چندین عکس و چسباندن آنها به یکدیگر عکس های عریض تری تولید کنند.
کاملترین نوع عکس پانورامای ۳۶۰ درجه از منظر جزئیات صحنه، عکس های کروی (spherical) و مکعبی (Cubic) هستند که معادل نگاشت یک تصویر فراگیر در درون یک کره یا مکعب است و ببینده خود را در مرکز کره یا مکعب حس می کند. در این حالت تمام زاویه ۳۶۰ درجه افقی و ۱۸۰ درجه عمودی در عکس قابل مشاهده است.



کاربرد و نحوه عکاسی ۳۶۰ درجه


کاربرد تصاویر پانوراما و ۳۶۰ درجه در تور مجازی است در تور مجازی نیاز است تا محیط مورد نظر با جزئیات کامل به بیننده نمایش داده شود بنابراین بهترین گزینه استفاده از تصاویر پانوراما است. تهیه تصاویر پانورامای ۳۶۰ درجه توسط تجهیزات مخصوص انجام می شود که حرفه ای ترین رویکرد از لحاظ کیفیت و عکس های خروجی در تصویربرداری پانوراما عکاسی با دوربین های دی اس ال آر و لنز فیش آی است راه دوم استفاده از دوربین های ۳۶۰ درجه است. (مشاهده کنید: انواع دوربین تور مجازی)

در عکاسی پانوراما با دوربینهای DSLR و لنز FISHEYE دوربین روی هد مخصوص پانوراما و سه پایه قرار داده شده و حول محور Nodal point یا No parallax point لنز گردانیده می شود تا از همه زوایا و جزئیات تصویر ثبت شود. نکته مهم در این مرحله تنظیم دقیق نودال پوینت می باشد چرا که در صورت دقیق نبودن این تنظیمات، عکس نهایی که از تطبیق عکس‌های گرفته شده به دست می‌آید، دچار خطای پارالکس (یا خطای اختلاف منظر) می گردد. برای استفاده در تور مجازی، نسبت طول به عرض تصاویر پانوراما باید معادل ۲ به ۱ باشد( یعنی طول دو برابر ارتفاع باشد). این تصاویر در نرم افزارهای مختلف نمایشگر تصاویر ۳۶۰ درجه قابل نمایش بوده و در برخی شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک و یوتیوب نیز پشتیبانی می شوند.

برای آشنایی با فرایند ساخت تور مجازی مشاهده کنید